barve fassad

Fasade in krajinska arhitekura

Fasade zelo močno vplivajo na krajinsko arhitekturo. Naselje je lahko popolnoma spremenjeno in zbuja tak ali drugačen občutek gledalca, ter pogled, odvisno od tega kako enotno in kako so na splošno urejene fasade v okolju.

50 odtenkov slovenskih fasad je ime strani na Facebooku, ki na duhovit način pristopa k problematiki barv fasad v Sloveniji.

fasade

Barva fasade je namenjena seveda tistim, ki v njej prebivajo in prav je, da se lahko odločajo o tem, kakšna bo fasada neke hiše, saj jo morajo nenazadnje plačati. Vendar pa bolj kot lastniki oz. tisti ki bivajo v hiši, morajo fasado in njeno barvo uživati ali trpeti sosedje in mimoidoči.

fasade

Barva fasade je lahko zelo moteča, sploh glede na to, kako je vse skupaj prepuščeno navdihu in domišljiji prebivalcev. Sosed ima rumeno, mi bomo imeli pa vijolično. Same lepe barve …

Oblikovalci npr. pri izdelavi grafične podobe podjetja, ali pri oblikovanju plakata upoštevajo določena pravila. Barve morajo biti skladne, morajo pasati skupaj. In to dosegajo z upoštevanjem določenih pravil. LAhko imamo tako odtenek rumene, ki paše na določen odtenek rdeče. Lahko pa imamo dva odtenka dveh barv, ki nikakor nista kompatibilna.

Več o tej temi v objavi: intro to color theory

Težava odtenkov slovenskih fasad ni v tem, da so barvne. Niti ni v tem, katerih barv so. Težava krajinske arhitekture je v neenotnosti. 100 “lepih” fasad, ki nikakor ne pašejo ne skupaj, ne v okolje.

Skrb za okolje je namreč tudi skrb za vizualni izgled okolja. Ohranjanje starih stavb in cerkva ima pri tem močno vlogo, saj ravno take stavbe povezujejo zgodovino naroda ter kulturo. Odnos do spomenikov (pa ne povojnih) pa izraža odnos skupnosti ljudi do preteklosti in do kulture. Z izbiro arhitekture ali fasade, ki ni skladna z okolico pa vsakdo sam pokaže svoj odnos do okolja. Barva fasade torej zelo močno odraža “barvo” notranjosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja